torstai 24. huhtikuuta 2014

Adios, koulunpenkit!

Täällä alkaa olla koulu pikkuhiljaa taputeltu meidän vaihto-ohjelmassa. Tällä ja viime viikolla on ollut viimeisten kurssien tentit sekä 2 yritysvierailua, joista toinen tosin pidettiin "konferenssina" yliopistolla. Kouluhommia on jäljellä enää raporttien kirjoittaminen yritysvierailuista, yksi lopetusluento kulttuurikurssista vajaan parin viikon päästä ja 9.4. pidettävä päätösseremonia. Käytännössä siis koulut ohi! Viimeisen blogipäivityksen jälkeen tein viikon reissun Saltan provinssiin Andien tuntumaan (Saltasta vähän lisää seuraavassa päivityksessä), "ahkeroin" koulujuttujen parissa ja loppuaika on mennyt arkisissa tunnelmissa laiskotellessa.

Tällä viikolla tosiaan järjestettiin kaksi yritysvierailua, joista ensimmäisellä mentiin Celsur Logistica -nimisen logistiikkayrityksen keskukseen Buenos Airesin laidalla. Vierailu alkoi lyhyehköllä yritysesittelyllä parakkityylisessä rakennuksessa logistiikkakeskuksen vieressä. Esittelijä piti esityksen espanjaksi ja mukana ollut koulumme edustaja tulkkasi parhaansa mukaan esitystä englanniksi. Huippujännittävän esittelyn jälkeen pääsimme kurkkimaan sisään kahteen yrityksen varastohalleista. Paljon tavaraa pahvilaatikoissa ja työntekijöitä kärräilemässä lavoja paikasta toiseen. Ei ehkä yritysvierailu jännittävimmästä päästä... Varsinkin jos vertaa aiemmin kurssin aikana järjestettyyn ensimmäiseen yritysvierailuun Camcolle, joka on pohjoismaisia yrityksiä edustava myyntifirma Etelä-Amerikassa. Camcon yritysvierailu oli isossa omakotitalossa, joka oli muunnettu heidän toimistokseen. Camcon edustajat saapuivat paikalle hieman myöhässä, joten vierailu aloitettiin kevyemmissä tunnelmissa saunomalla, juomalla olutta ja syömällä grillilihaa. Lopuksi pari yrityksen pomoa piti meille viiniä siemaillen mukavan jutustelutuokion toimiston takapihalla. Näin ne yritysvierailut hoidetaan!

Tunnelmia Camcon yritysvierailulta. Ei ollenkaan paha!


Toinen tämän viikon yrityksistä oli yliopistollemme esitystä pitämään saapunut ASUS. Heiltä tulikin paikalle oikein asiantunteva porukka esittelijöitä Argentiinan osaston pomosta, tuotepäälliköstä ja markkinointipäälliköstä lähtien. Tietämystä riitti siis aika kiitettävästi ja esitys oli mielenkiintoinen, sillä se toi hyvin esille ulkomaisen yrityksen kohtaamia ongelmia Argentiinassa toimiessa. 



Kahden ensimmäisen intensiiviviikon jälkeen koulun penkillä aika on kulunut seuraavien kurssien parissa:



Global business and entrepreneurship
Kurssi keskittyi aika paljon ryhmässä tehtävään harjoitustyöhön, jossa tehtiin business plan jollekin Argentiinasta ulos vietävälle tai sinne tähtäävälle yritykselle. Kurssin arvostelu pohjautui harjoitustyön välinäyttöön, valmiiseen työhön ja tuntiaktiivisuuteen (40% arvosanasta!!). Tunneilla käytiin läpi esimerkkejä Argentiinalaisista yrityksistä ja niiden kehityksestä sekä harjoiteltiin business planiin liittyviä asioita. Kurssin opettaja aika heikkoäänistä sorttia ja hänen puheensa tahtoikin jäädä usein muun puheenhölinän taustalle.

Business negotiations
Tämä kurssi oli ehdottomasti suurimpia tunteita herättävä opiskelijoiden keskuudessa. Kurssin tarpeellisuutta, opetustapoja ja aiheita tuli itse kukin ihmetelleeksi useaan otteeseen. Kurssin aiheet koostuivat pääasiassa kohteliaisuudesta ja sosiaalisista käytöstavoista, jotka oli väännetty tieteeksi ja hienoiksi termeiksi. Kurssin aikana pidettiin useita arvosteltavia neuvotteluharjoituksia, joissa ei kiinnetetty lainkaan huomiota itse neuvotteluun vaan parhaat arvosanat sai opettajalle mieluisilla neuvottelutuloksilla.

Neuvottelujen lisäksi kurssin arvosteluun kuului tentti, joka perustui opettajan luentokalvoihin. Luentokalvoista ei juurikaan ottanut tolkkua, kuten ei myöskään tentin osasta kysymyksistä. Luentokalvoissa muun muassa kerrottiin, että "neuvottelu on helpompaa, kun se tapahtuu kulttuurien sisällä tai niiden välillä." Opettajan suhtautuminen opiskelijoihin oli myös hieman kyseenalaista. Luennoilla opetettiin kuinka tärkeää on kunnioittaa toista osapuolta tasapuolisena ja opettaja itse suoraan uhkaili opiskelijoita huonoilla arvosanoilla ja lisätyöllä omaan opettajan arvovaltaansa vedoten. 

Strategic management in Latin America
Strategiakurssa opetti sama opettaja kuin entrepreneurship kurssilla. Näiden kurssien aiheet liippasivatkin toisiaan melko paljon ja tällä kurssilla opetettuja erilaisia työkaluja voitiin käyttää toisen kurssin business planiin. Kurssilla käytiin erilaisia yrityksen ulkoiseen ja sisäiseen arviointiin tarkoitettuja matriisityökaluja. Ei mitään rakettitiedettä vaikkei aiheista tämä energiateekkari koskaan ollut kuullutkaan. Kurssin arvostelu perustui tenttiin ja yhteen yritys-caseen.

International business law
Argentiinalaiseen yrityslakiin keskittyvä kurssi. Yhtä kuivaa miltä kuulostaakin. Luennoitsija oli pätevä tyyppi ja välillä tuli esiin ihan mielenkiintoisiakin asioita, mutta aiheeseen keskittyminen tuntui ylivoimaiselta. Tällä kurssilla tehtiin 2 todella lyhyttä kirjoitustehtävää, joissa analysoitiin parin artikkelin sisältöä.

Espanja
Ehdottomasti henkilökohtainen suosikkini tämän vaihto-ohjelman kursseista. Espanjan tunteja oli 2 kertaa viikossa ja ainankin oman ryhmäni opettaja oli oikein mukava. Kurssin opiskelijat jaettiin kolmeen ryhmään osaamisen perusteella ja itse olin keskimmäisessä ryhmässä. Kieliopissa ei paljoakaan kurssin aikana edetty, mutta asiat käytiin läpi sitäkin perusteellisemmin, välillä vähän aiheesta poiketen. Huhujen mukaan ylimmän tason espanja ei ollut aivan yhtä mukavaa hommaa. Siellä puhuttiin lähinnä taiteesta ja kotitehtäviksi kyseisessä ryhmässä ollut kämppis rustaili esimerkiksi novellianalyysejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti